Polyaspartic Beton hazırlama
Hazırlık süreci diğer kaplama türlerinde olduğu gibidir. Beton silim yapılır vakum ile kalan tozlar uzaklaştırılır. Giderler tamir edilir. Zemin Uygulamaya hazır hale getirilmelidir.
Polyaspartic Polyurea Astar Uygulama
Burada astar kat diğer kaplamalara göre farklılık gösterir. Zemin hazırlığı ait ile yapıldığı için ilk kat astar görevi görecektir.
Polyaspartic Poliüre Uygulama
Polyaspartic Polyurea Çift bileşenli 20 dakika içerisinde tüketilmesi gerektiği için uygulama alanının şartlarına göre hazırlanmalıdır. Büyük alanlarda daha fazla, küçük alanlarda daha az hazırlanıp uygulanmalıdır.
Polyaspartic Kuartz Serpme
Polyaspartik kat henüz kurumadan bol miktarda dişli kum veya cips serpiştirilir. Tamamen kuruduktan sonra fazlalıklar alınır ve vakum ile son kalan parçalarda temizlenir.
Polyaspartic Son Kat
Burada şeffaf kat uygulaması yapılır. Kuruduktan sonra bir kat daha olmak üzere toplamda iki kat şeffaf uygulanır.
Polyaspartic Polyurea
Polyaspartic Polyurea Hızlı jelleşmesi sayesinde -30 oC’lik ortam ısısına kadar uygulama yapılabilir. Sağlıklı bir uygulama için yüzey nem oranının %5’in altında olması gerekir. Uygulanan yüzey nem oranının %5’in altında olması tavsiye edilir. Polyurea Kaplama hızlı kürlenen ve dokunma kuruma süresi 30 saniyeden az, uzaması % 425 olup esnek yapıda, shore 50 D sertlik derecesine sahiptir. Bu özellikleriyle poliürea yüzeye sıkı bir şekilde yapışır, dış ortamla temasını keser, su ve hava geçirgenliğini önler, aşınmaya, sarsıntıya ve çarpmalara karşı dirençlidir.
Polyaspartic Areas of Use:
Polyaspartic Polyurea Petrol ve Doğalgaz Borulama Hatları, Havaalanları, Rafineri, Gübre Fabrikaları, Maden İşleme Tesisleri, Gıda Tesisleri ve Fabrikaları, Tersaneler, Deniz İşletmeleri, Atık Merkezleri, Yürüme Yoları ve Balkonlar, Su ve Kirli Su Arıtma Tesisleri, Endüstriyel Üretim Alanları, Enerji Santralleri, Yapısal Çelikler, Depo Zeminleri, Soğuk Oda Tesislerinde, Atık Bertaraf Etme Arazileri, Otopark Zeminleri, Kâğıt ve Selüloz Fabrikaları
Polyaspartic Uygulama: Yüzey Hazırlama:
Polyaspartic Polyurea Genellikle, kaplama performansı ve yüzeye tutunma, zemin hazırlanması ile doğru orantılıdır. Uygulanacak yüzeylerde toz, yağ, pas, korozyon ve diğer kirliliklerin bulunmaması gerekir. Yüzey kaplamasındaki problemlerin en büyük nedeni iyi bir yüzey hazırlığının yapılmamış olmasıdır. Uygulamalara göre yüzey hazırlanması değişir. Dolayısıyla yüzeyde kullanılacak olan astarda değişir. Astarlar hem yüzey hem de ürün için farklılıklar gösterebilir. Uygulamadan çok iyi bir verim almak için, önerilen ürün ve astarlar kullanılmalıdır.
Yeni ve Eski Beton:
Polymex-6022 Polyaspartic Polyurea ’in yüzeye iyi tutunması için yüzey temiz,kuru ve sağlam olmalıdır. Freze makinesi, su jeti veya kumlama ile yüzeyden toz, kir, yağ, kalıp ayırıcılar, kürlenme ajanları, tuzlar ve kolayca kalkabilen zayıf parçalar uzaklaştırılmalıdır. Eski beton yüzeyi hasarlı ve düzgün değilse, aynı zamanda oyuklar, çatlaklar, boşluklar varsa, epoksi esaslı astara kum karıştırılarak tamir edilmeli.
Ahşap:
Yüzey kuru ve temiz olmalı, serbestçe kalkabilen bütün parçalar yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Kıymıklar ve aşırı pürüzlü yüzeyler düzeltilmeli, çatlaklar kum ve uygun astar karışımı ile tamir edilmeli.
Çelik (Atmosferik ve suya maruz kalan yüzey):
Polymex-6020-Polyaspartic Polyurea Yüzeyden yağ, gres, kaynak parçaları ve keskin kenarlar uzaklaştırılmalı. Yüzey kumlanarak uluslararası standartlara göre yüzey hazırlanmalı. Ani paslanmayı önlemek için kumlandığı gün yüzey astarlanmalı.
Alüminyum:
Polyaspartic Polyurea Alüminyum yüzey alüminyum oksit veya kumlama ile temizlenmeli. Aşırı kumlama yüzeyin bozulmasına neden olabilir. Kumlamadan sonra yüzey tekrar uygun bir alüminyum temizleyicisi ile temizlenmeli. Yüzey kurutulmalı ve sonra astarlanmalı.
Pirinç ve Bakır:
Brass and Copper surfaces should be sandblasted with sand. Apply primer after sandblasting.
Galvaniz Yüzey:
Polyaspartic Polyurea Yüzeye kumlama işlemi yapılmamalı. Yüzeydeki yağ ve kir uygun bir temizleyici ile yüzeyden uzaklaştırılmalı ve astar uygulanması yapılmalı.
Camelyaf Takviyeli Plastik (Poliester):
The gel-coat layer should be lightly sanded or sanded with 80 grit sandpaper.
Plastik Köpükler:
Polyurethane and Polystyrene foam surfaces can be roughened mechanically for better adhesion.
Kanvas-Kumaş:
Direct application on many fabric and fiber structures, no primer required.
Paslanmaz Çelik:
Polyaspartic Polyurea Paslanmaz çelik yüzeylerin, gres, yağ ve diğer kirlerin temizlenmesinden sonra kumlama tavsiye edilir. Bazı paslanmaz alaşımlarının yapısından dolayı yapışmada sorunlar çıkabilir. Ön testler tavsiye edilir.
Eski ve Yeni Döküm Demir:
Old cast iron may have problems with adhesion as the surface absorbs oil. The surfaces should be sandblasted with a steel ball. Clean the surface from grease and oil.
Diğer Yüzeyler:
Pre-tests are recommended before implementation
Diğer Yüzeyler:
Uygulama öncesi ön testlerin yapılması tavsiye edilir Polymex-6020-Polyaspartic Polyurea The temperatures of components A and B should be 25°C before application. oC ye getirilmesi tavsiye edilir. Polymex-6022 iki komponentli, hortum ısıtmalı, 1:1 oranlı, yüksek basınçla (Graco Reactor, veya diğer makineler) atabilen makineler ile uygulanır. 1mm kalınlığında 1 m2 lik alana yaklaşık olarak 1 kg Polymex-6022- Polyaspartic Polyurea atılmalıdır.
A and B components minimum 2000 psi and 65 oC de atılmalı. Bu basınç ve sıcaklık her zaman sabit tutulmalı.
Renk:
Polyaspartic Polyurea Doğal hali renksizdir. Müşterinin isteğine göre ana renklerde üretilir.
Aromatik yapısından dolayı UV ışınlarına maruz kaldığı zaman renginde sararma veya kararma oluşabilir. Polymex-6012 uygulandıktan 12 saat sonra alifatik polyurethane veya polyurea ile kaplanması tavsiye edilir.
Mixing:
Kullanım öncesi, Polyurea 6022 (Komponent A) ile homojen yapı ve renk elde etmek için havayla çalışan bir karıştırıcı ile karıştırılmalıdır.
Consumption:
İstenilen kalınlıkta atılabilir. Kalınlık uygulama alanlarına göre de değişir. Teorik olarak sarfiyat 1 kg/m2/mm.
Reviews
There are no reviews yet.